Domain authority

Domain authority

Co je domain authority?

Domain authority

Domain authority (autorita domény) je metrika vyvinutá společností Moz, která se snaží odhadnout “sílu” určitého webu v rámci SEO a podle toho předpovídá, jak dobře se web umístí ve vyhledávačích. 

Skóre domain authority se pohybuje od 1 do 100, přičemž vyšší skóre znamená lepší schopnost rankovat. Tato metrika je vypočítána na základě mnoha faktorů, včetně počtu zpětných odkazů, věku domény a dalších signálů, které naznačují důvěryhodnost a autoritu webové stránky.

Pro SEO specialisty může být zajímavé sledovat vývoj domain authority webů, o které se starají, ale vzhledem k tomu, že se nejedná o oficiální metriku Googlu ani jiných vyhledávačů, není to objektivní ani samospásné řešení.

Pokud vám SEO konzultant tuto metriku ukazuje a snaží se její význam nafouknout, mějte se na pozoru. Zas tolik na ní nezáleží.

V některých případech se dokonce může stát, že MOZ přisoudí velkou authority i webu, který je uživatelsky a obsahově tragický. Může zde docházet k chybovosti.

Jak se zvyšuje domain authority?

Pokud vás zajímá, jaké faktory ovlivňují MOZ a jeho vyhodnocování, jsou to následující.

  1. Získávání kvalitních zpětných odkazů: Jeden z nejefektivnějších způsobů, jak zvýšit autoritu domény, je získávat zpětné odkazy z renomovaných a relevantních zdrojů. Toto lze mimo jiné dosáhnout vytvářením kvalitního obsahu, který přirozeně generuje odkazy. Případně také aktivním budováním vztahů s influencery a blogery ve vašem oboru.
  2. Optimalizace interního linkování: Zlepšení interní struktury odkazů na vašem webu může pomoci rozdělit autoritu mezi stránky, což zvyšuje celkovou autoritu domény.
  3. Vytváření kvalitního obsahu: Pravidelné publikování užitečného, informativního a dobře zpracovaného obsahu nejen že přitahuje návštěvníky na váš web, ale také zvyšuje šance, že ostatní weby budou na váš obsah odkazovat.
  4. Technické SEO: Zajistěte, aby váš web byl technicky optimalizovaný pro vyhledávače, včetně rychlého načítání stránek, bezpečného spojení (HTTPS), přívětivosti webu pro mobilní zařízení a bez chybových stránek (404).

Celkově ale se čistě podle domain authority od MOZ neřiďte.

Důležité je držet se základních pravidel optimalizace a budovat kvalitní obsah.

Domain authority

Pomáhám malým českým firmám získávat více zákazníků už přes 10 let.